Kapcsolat

Arrabona Állásbörze

E-mail:
info@allaskiallitas.hu

3. Állásbörze Kiállítók / Információs Hivatal

Információs HivatalInformációs Hivatal

Az Információs Hivatal Magyarország polgári hírszerző szolgálata, az öt magyar nemzetbiztonsági szolgálat egyike. A Hivatal törvényi felhatalmazás alapján a titkos információgyűjtés speciális eszközeinek és módszereinek külföldi irányú alkalmazásával fontos szerepet tölt be hazánk szuverenitásának védelmében, az ország külpolitikai és gazdasági érdekeinek érvényesítésében.

A küldetésünk, egyfelől olyan külföldi eredetű, vagy külföldre vonatkozó információk megszerezése, amelyek más állami szervek eszközrendszerével nem hozzáférhetők. Az így megszerzett információk elemezését és értékelését követően tájékoztatjuk a politikai döntéshozókat, ezzel támogatva a munkájukat. Másrészt az ellenérdekelt országok gazdasági és politikai döntéshozóinak befolyásolásával támogatjuk Magyarország külgazdasági és külpolitikai törekvéseinek megvalósulását.

Az Információs Hivatal, mint önálló polgári hírszerző szolgálat 1990. március 1-jén jött létre. A hírszerző szakma ugyanakkor egyidős a civilizációval. A Kr. e. 6. században a kínai hadvezér és katonai teoretikus Szun-ce A háború művészete című könyvében elsőként fektette le írásban a hírszerzés tudományos, javarészt máig érvényes alapelveit. A magyar polgári hírszerzés az első világháború végéig az osztrák–magyar titkosszolgálat, a Horthy-korszakban a Honvédség vezérkari főnöksége, a rendszerváltást megelőző időszakban pedig az egységes állambiztonsági szervezet részeként működött.

A hírszerzés alaptevékenysége – leegyszerűsítve – két résztevékenységből áll: a műveleti és az elemző munkából. A műveleti munka célja a védett információk megszerzése, ami történhet technikai vagy humán forrásokból. Utóbbi alatt a klasszikus hírszerző tevékenységet értjük: a műveleti tisztek kutatják fel, vonják be az együttműködésbe, majd foglalkoztatják a titkos kapcsolati kör tagjait. Az elemző tisztek értékelik és feldolgozzák a beérkező információkat, valamint elkészítik a döntéshozók tájékoztatását célzó hírszerző jelentéseket.

Fontos érték a Hivatal elmúlt évtizedekben kiépített széleskörű és stabil nemzetközi kapcsolatrendszere: több mint 60 ország nemzetbiztonsági szolgálataival, valamint a NATO és EU biztonsági szerveivel állunk kapcsolatban. Részt veszünk több európai multilaterális titkosszolgálati együttműködésben. A hosszú évek alatt kialakított kölcsönös bizalom az alapja annak az információcserének, amely elengedhetetlen a törvényben meghatározott feladataink hatékony ellátásához.

Ebbe a csapatba folyamatosan keresünk olyan diplomás fiatalokat, akik elkötelezettek a magyar érdekek iránt, jól beszélnek legalább egy idegen nyelvet, és szeretik a kihívásokat. Az Információs Hivatal dolgozójának lenni büszkeség, ez a szolgálat nem csupán egy munka, hanem hivatás. Csatlakozz hozzánk!

www.ih.gov.hu
utanpotlas@allamig.hu
« Vissza az előző oldalra!


Arrabona Állásbörze - Magyar