Kapcsolat

Arrabona Állásbörze

E-mail:
info@arrabonaallasborze.hu

VII. Állásbörze kiállítók / MKB Bank Nyrt.

MKB Bank Nyrt.MKB Bank Nyrt.

Az MKB Bank története

Az MKB Bank Nyrt. a magyar bankrendszer egyik legrégebbi tagja, 1950-ben kezdte meg működését. Létrehozásának célja a nemzetközi fizetési forgalomban való részvétel, elsősorban a külkereskedelemmel kapcsolatos bankári feladatok ellátása volt. Az 1987-es bankreform során, a kétszintű bankrendszer kialakulásakor az MKB Bank teljes körű kereskedelmi banki felhatalmazást kapott, ennek nyomán megerősödtek a hagyományos és sikeresen beindultak és felfutottak új üzletágai.

A belföldi vállalatok komplex kiszolgálása rövid idő alatt a bank fő üzletágává vált. Az első sikeres hazai nagybanki privatizáció során a nemzetközileg elismert, hazájában jelentős szerepet játszó pénzintézet, a német BayernLB szerzett többségi részesedést a bankban. A bank az 1980-as évek végétől kezdve továbbfejlesztette a lakossági bankszolgáltatásokat, a pénz- és devizapiaci, valamint a tőkepiaci tevékenységét. 2001 végére az értékpapír-kereskedelmi tevékenység integrációjával az MKB Bank univerzális bankká vált, stratégiai érdekeltségei révén egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújt ügyfelei részére.

A BayernLB-nek az Európai Bizottsággal kötött megállapodása értelmében az állami pénzügyi segítség fejében meg kellett válnia bizonyos érdekeltségeitől. Ezért 20 év elteltével, 2014. szeptember 30-tól a magyar állam vált az MKB Bank Zrt. tulajdonosává. Még ezen év végén megkezdődött a bank Európai Unió által felügyelt reorganizációs folyamata, ennek révén átszervezéssel és racionalizálási intézkedésekkel fenntartható pályára került a pénzintézet. 2016. június 29-én sikeresen lezárult a 2015 őszén megkezdett értékesítési folyamat, az MKB Bank Zrt. új tulajdonosai a METIS Magántőkealap (45%) a Blue Robin Investments S.C.A. (30%), a Pannónia Nyugdíjpénztár (10%) által alkotott konzorcium résztvevői, illetve az MRP-szervezet (15%) lett.

Az MKB Bank sikeres újjászervezése után is elsőszámú alapérték az ügyfelek professzionális kiszolgálása, amelynek legfontosabb elemei az ügyfélkapcsolat és -élmény, az értékőrzés és -teremtés, valamint az innovatív banki megoldások. A fél évszázados működése során kiépített tudásbázis, a szakértői állomány és a beágyazott kapcsolati rendszer révén az MKB meghatározó szereplője a hazai vállalati kereskedelemfinanszírozási, pénz- és likviditáskezelési, befektetési piacnak. A bankot kivételes szakmai presztízse segíti az értékteremtésben lakossági ügyfelei számára.

 

A Budapest Bank története

A Budapest Bank 1987-ben, a kétszintű bankrendszer kialakulásakor jött létre, az első három hazai kereskedelmi bank egyikeként.

A rendszerváltás utáni privatizáció révén a bankcsoport tulajdonosa 1995-ben az amerikai General Electric Capital Group lett, majd 2015 júliusában magyar állami tulajdonba került.

A Budapest Bank az állami tulajdonban töltött időszakában is magas színvonalú munkát végzett: megduplázta mérlegfőösszegét, több szegmensben piacvezető volt mind lakossági, mind vállalati szinten. A piacon kiemelkedő pozícióval rendelkező, tőkeerős bankként lépett be a Magyar Bankholding 2020 májusában elindított fúziós folyamatába.

2006-ban a Budapest Bank a hazai bankpiacon elsőként vidéken, Békéscsabán nyitotta meg operációs központját. Ezzel a beruházással a bank hozzávetőleg 800 munkahelyet teremtett a Magyarország egyik legnagyobb munkanélküliségével küzdő régióban.

A pénzintézet több mint 30 éven keresztül működött Budapest Bank néven, mielőtt 2022. március 31-én beolvadt az MKB Bankba.

 

Hármas bankfúzió

2020. május 15-én az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank és az MKB Bank közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot, amelybe a két pénzintézet egyenlő tulajdonrésszel lépett be. Május 26-án a Budapest Bank Zrt. is csatlakozott a stratégiai együttműködéshez.

A Magyar Bankholding Zrt. hazai tulajdonú pénzügyi holdingtársaság, amely a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójának megvalósítását célozza. A társaság 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a három hitelintézet meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták, ezzel létrehozva Magyarország második legnagyobb bankcsoportját.

2021. december 15-én az MKB Bank közgyűlése, valamint a Budapest Bank és a Takarék Csoportot tulajdonló Magyar Takarék Bankholding Zrt. legfőbb döntéshozó szervei jóváhagyták a Budapest Bank, az MKB Bank és a Magyar Takarék Bankholding egyesítésére vonatkozó fúziós menetrendet..

Ennek első lépéseként2022. március 31-én a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesültek, amely során a Budapest Bank beolvadt az MKB Bankba. Az egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven folytatja működését: az egységes pénzintézeti brand bevezetése a tervek szerint 2023 elején valósul meg. A Takarék Csoport 2023 második negyedévének végéig csatlakozik.

A bankcsoport célja, hogy ügyfélközpontú, kedvező árazású, nemzetközileg is élenjáró digitális megoldásokat, illetve termékeket és szolgáltatásokat vezessen be, építkezve a három külön-külön is erős, hazai kereskedelmi bank összes erősségére, értékeire és legjobb gyakorlataira. A három tagbank integrációja – elsősorban annak komplexitása és mérete miatt – nemcsak Magyarországon, de a régió pénzügyi piacán is egyedülállónak számít.

A Magyar Bankholding csoport a hazai pénzügyi szektorban rendkívül stabil, erős és meghatározó szereplő. Jelenleg is Magyarország második legnagyobb bankcsoportja mérlegfőösszeg szerint, ezen felül a legnagyobb fiók- és ATM hálózattal is rendelkezik. A szuperbank számos területen piacvezető, így a vállalati ügyfelek és a nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelezésében, az agrár és a privátbanki ügyfelek kiszolgálásában, valamint a lízingpiacon.

 

Értékeink, küldetésünk

Együtt többre vagyunk képesek

Két meghatározó, univerzális hazai nagybank egyesült 2022. március 31-én: a több mint 70 éves tapasztalattal rendelkező MKB és a több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező Budapest Bank MKB Bank néven folytatta tovább működését. Az új MKB Bank 100 százalékban magyar tulajdonú pénzintézet.

Az egyesüléssel új, izgalmas útra léptünk: együtt építjük a jövő bankját.

Az egyesült nagybank 66 városban összesen 143 bankfiókból és 184 db ATM-ből álló országos hálózatával teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt a lakosság és a vállalatok számára.

A Budapest Bank az egyesüléssel nem tűnt el, csak megjelenésében átalakult. A Budapest Bank-fiókok, -automaták, illetve az online felületek immár új, „MKB-színekben” állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Tartson velünk azon az úton, amely a jövő bankjához vezet!

Legyen részese a pozitív változásnak: nekünk továbbra is az a legfontosabb, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban, és a megszokott szakértelemmel nyújtsunk ügyfeleinknek pénzügyi szolgáltatásokat - a lehető legszélesebb körben, a legkorszerűbb megoldásokkal.
« Vissza az előző oldalra!


Arrabona Állásbörze - Magyar